Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace

Osmák degu ( Octodon degus) někdy také chilská veverka, je malý hlodavec, který pochází z Chile, kde jsou považování za škůdce, jelikžo tam sní vše na co přijdou. Jméno osmák degu získali podle tvaru stoliček, které připomínají osmičku.

Taxonomie:
Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Podkmen: obratlovci (Vertebrata)
Třída: savci (Mammalia)
Řád: hlodavci (Rodentia)
Čeleď: osmákovití (Octodontidae)
Rod: osmák (Octodon)
Druh: osmák degu (Octodon degus)

Osmák váží zhruba 230-310 gramů, samotné tělo měří asi 15 cm + 10 cm ocásek, který je tmavý, s černou štětinkou, je tvrdý a pokud se osmák ocitne v životu nebezpečné situaci upustí ho, nový mu nedoroste, pouze se rána zacelí. Ve volné přirodě se osmáci dožívají zhruba 1roku, v zajetí i 7-8 let, někteří jedinci klidně i více.

Osmák má jemný, hustý kožíšek s krátkými dvoubarevnýmu chloupky, u kořínků černé, na povrchu tmavě pískové. Má uši tmavší hnědé až černé barvy, jsou chráněny jemnými chlupy, u vstupu do ucha jsou tvrdší, delší a výraznější, má malý čumák s dlouhými fousky bílé, černé nebo hnědé barvy.

Jejich drápky jsou tenké, někdy ostré, je důležité dávat jim mnoho podmětů k broušení např.větvičky po kterých šplhají, jinak by drápky byly ostré a zatrhávaly by se například v textilu.

Osmák degu nemá velkou spotřebu vody (vodu ale musí mít vždy k dispozici), proto méně čůrají a nejsou velkou zátěží pro alergiky, jelikož se jejich srst obměňuje jednou až dvakrát ročně, ale nepelichají nijak nadměrně.

Osmáci jsou velmi společenská zvířata, v přírodě jich žije zhruba 250 v rodinné skupině. Doporučuje se mít tedy více jak jednoho, pokud musí být sám, je nutné mu věnovat opravdu značnou pozornost. Pro chov se používá 1 samec a 2 až 3 samice.

Jsou to zvířata, která se nekoupou ve vodě, ale v písku, je třeba zajistit jim jemný písek, který nasypte do větší těžké misky nebo závěsné kovové misky a oni se v něm budou s radostí válet a hrabat.

Jsou hbití,velice zvědaví a rádi cokoliv "ochutnají", proto když běhají po bytě, musí se jim věnovat neustálý dohled, stačí chvíle a můžete přijít o mnoho kabelů. Někdy jsou tak sehraní, že jeden zaměstná vaši pozornost a druhý jde ničit.

Náchylnost k nemocem je podobná jako u ostatních zvířat, ale je důležité věnovat jim pozornost i když mají například rýmu, jsou zvyklí žít v přírodě ve 30° teplech, proto průvan pro ně není dobrý.

Osmák degu je oproti jiným hlodavcům náročnější na stravu, nesmí přijmat cukry a velké množství tuků.

 

 

 

Na těchto webových stránkách najdete příslušné informace o osmáčcích pro veterinární lékaře:

http://osmak.box.cz/veterinari_info.htm